Marianne Lange Krogh: - Vi forventer en klar lønnsvekst for våre medlemmer

Marianne Lange Krogh var meget tydelig på at lønn er et viktig virkemiddel i forbindelse med å tiltrekke seg ansatte med nødvendig og riktig kompetanse da Unio Oslo kommune fremmet krav 1 i årets tariffoppgjør.

I sin prosedyre startet forhandlingsleder i Unio Oslo kommune Marianne Lang Krogh med å si at Unio er glade for de klare målene som er nedfelt for byens velferdstjenester i Hammersborgerklæringen, og at Oslo kommune er så tydelige på at de vil være en attraktiv arbeidsgiver og tiltrekke seg ansatte med nødvendig og riktig kompetanse.     

- Og - det er ingen tvil om at lønn er et svært viktig virkemiddel i denne sammenhengen. Vi har derfor store forventninger til årets hovedtariffoppgjør, uttalte Marianne Lange Krogh.

I Hammersborgerklæringen får skole særlig stor oppmerksomhet. Byrådet skal skape den beste skolen og det står videre konkret og klart at «Alle elever skal oppleve et trygt og godt læringsmiljø og møte dyktige og kvalifiserte lærere».  

Marianne Lange Krogh viste til at virkeligheten dessverre viser noe helt annet. For skoleverket, viser tall fra SSB at om lag 25 prosent av undervisningen i grunnskolen i Oslo utføres av ansatte uten godkjent lærerutdanning. For videregående opplæring er denne andelen 22 prosent. Andelen undervisningstimer utført av ansatte uten godkjent lærerutdanning har ligget stabilt på dette nivået siden 2018 for begge skoleslag.  

Marianne Lange Krogh trakk også frem at byrådet sier «Det viktigste for å sikre høy kvalitet i barnehagetilbudet er kompetanse hos de ansatte». Hun fremla i sin prosedyre statistikk som viser at Oslo kommune er langt fra å oppfylle dagens pedagognorm. Tall fra SSB viser at over 17 prosent av pedagogårsverk utføres av personell som ikke har relevant pedagogisk utdanning.  På landsbasis viser den samme andelen 12 prosent.  

- Dette viser at Oslo kommune sammenlignet med resten av landet har spesielt store utfordringer når det gjelder å rekruttere og beholde barnehagelærere med godkjent utdanning. Barnehagelæreres kompetanse trengs når barnehagene skal stimulere til lek, læring omsorg og utforsking slik det vektlegges i byrådserklæringen, sa Marianne Lange Krogh.

For Utdanningsforbundets medlemmer, og da særlig barnehagelærerne, har uttelling for videreutdanning lenge vært et viktig krav. Unio Oslo kommune har fremmet krav om en bedre systematikk for bl.a. lønnsmessig uttelling for videreutdanning. 

- Når kompetanseutvikling er gjennomført må det også bli en automatisk sammenheng med økt lønn og innplassering i relevante stillingskoder som reflekterer den oppnådde kompetansen. Dette bidrar til å anerkjenne de ansattes innsats og faglige utvikling på en bedre måte enn i dag, sa Marianne Lange Krogh.

Les krav 1 her
Lønnsforhandlingene i Oslo: Krever reallønnsvekst (utdanningsforbundet.no)
Her finner du blant annet tariffkalender, tariffoppgjøret steg for steg og de ulike tariffavtalene