Arbeidsmiljø på agendaen

Onsdag 24. og torsdag 25.april arrangerte vi kurs for våre lokallagstillitsvalgte. Sammen hadde vi to fine dager der arbeidsmiljø for våre medlemmer var i hovedfokus. Det er viktig for oss å være i stand til å bruke våre påvirkningsmuligheter for å gjøre arbeidsmiljøet best mulig i hele oppvekstsektoren!

Emosjonelle krav og belastninger

Marte Pettersen Buvik åpnet kurset med å presentere rapporten «Emosjonelle krav og belastninger i yrker som jobber for og med mennesker». Marte er en av tre forskere fra SINTEF som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Unio. Rapporten peker på den belastningen og risikoen det er for lærere i barnehage og grunnskole å stå i emosjonelle belastninger over tid. Rapporten gir oss som tillitsvalgte et godt utgangspunkt å ta tak i utfordringen og for å finne gode tiltak for å redusere risikoen. Du kan lese mer om rapporten her

IA-bransjeprogram

Gjennom IA-avtalen har Utdanningsforbundet jobbet med IA-bransjeprogram for barnehage. Bransjeprogrammet har som mål å redusere sykefravær og frafall på arbeidsplassen. Mange barnehager som har deltatt i bransjeprogrammet har lykkes med å redusere sykefraværet og å skape et bedre arbeidsmiljø. Kristin Gustavsen Haugsvold fra Utdanningsforbundet presenterte programmet og ga gode tips til hvordan man kan jobbe systematisk med forebygging og arbeidsmiljø. IA-bransjeprogram for barnehage kan de les mer om her

Arbeidsmiljø på agendaen 2.jpg

Kristin Gustavsen Haugsvold og Siri Reinertsen 

Sykefravær og forebyggende arbeidsmiljøarbeid

NAV arbeidslivssenter, ved Caroline Ryen Olsen og Aud Måleng, innledet dag to av kurset med å informere oss om hvordan de kan bistå arbeidsplasser med å jobbe systematisk med å forebygge sykefravær og for å skape et bedre arbeidsmiljø. NAV arbeidslivssenter har jobbet tett med flere kommuner og arbeidsplasser i Østfold. Fra Halden fikk vi høre fra Kongeveien skole. Assisterende rektor Bjørn Tore Schulstad og tillitsvalgt Linda Sem-Strøm fortalte om hvordan de har jobbet sammen om HMS og om å utvikle godt partssamarbeid. Fra Moss fikk vi høre om hvordan hovedtillitsvalgte Brita Edfelt har erfart at forankring er helt avgjørende for at arbeidsmiljøutfordringer blir satt i fokus på hver enkelt arbeidsplass.

imagej95hh.png

Bjørn Tore Schulstad, Linda Sem-Strøm, Caroline Ryen Olsen, Aud Måleng og Brita Edfeldt

Ytringfrihet javel, men hva betyr det i praksis?

Kurset ble avsluttet med et lærerikt og engasjerende foredrag av Elin Ørjasæter. Hun ga oss gode råd om arbeidstakers ytringsfrihet og god kommunikasjon på jobben. Hun presiserte hvor viktig det er at vi som lærere bruker vår stemme til å si i fra om forhold på arbeidsplassen som ikke er med å skape gode rammer for vårt samfunnsoppdrag.

imageujzo9.png

Elin Ørjaseter