Forslag om videreføring av midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina m.m.

Utdanningsforbundet har i tidligere høringsprosesser omtalt endringene som svekkelser av rettigheter. Norge har internasjonale forpliktelser og ikke minst forpliktelser overfor barn og unge og deres krav på skolegang, som må oppfylles.

Det er positivt at myndighetene følger med på hvilke konsekvenser endringene kan ha ført til gjennom følgerapporter. Utdanningsforbundet vil forsøke å fylle ut bildet ut fra våre informanter i utdanningssektoren og der det er nødvendig påpeke behov for ytterligere endringer i lovverket for å imøtekomme behovene i de ulike sektorene som er involvert.

Etterlyser plass for Unio i prosjektgruppe:

Selv om det også er kommet menn i arbeidsfør alder fra Ukraina, så er langt de fleste kvinner. De fleste ukrainske flyktninger som ble bosatt i Norge i 2022 var kvinner og barn. I alt utgjorde gruppen 29 000 personer, og fordelte seg med om lag 10 600 menn og 18 400 kvinner. Blant de voksne, 18 år og eldre, var det en klar overvekt av kvinner. I alle aldersgrupper over 17 år var om lag syv av ti kvinner. Vi har grunn til å tro at en stor andel av kvinnene har utdanning innen helse- og omsorgssektoren og for læreryrkene. Vi ser av høringsdokumentet at regjeringen vurderer muligheten for å bruke ukrainernes kompetanse innen barnehage og skole, og sikkert også innen helse- og omsorgsfeltet.

Vi har merket oss at i kjølvannet av Proba-rapporten som ble levert i august 2023, ble det nedsatt en hurtigarbeidende prosjektgruppe hvor parter i arbeidslivet er med, men ikke Unio. Utdanningsforbundet mener at Unio burde vært et selvsagt medlem 5av prosjektgruppen all den tid forbundene i Unio organiserer de samme profesjonene, som det kan være aktuelt å rekruttere ukrainsk arbeidsstyrke til.

Les mer: vår høringsuttalelse (pdf, 156 kB)