Forslag til forskrift om undervisnings- og forskningsstillinger og rekrutteringsstillinger

Utdanningsforbundet mener det er flere gode forslag i høringsnotatet. Felles regler for ansettelse, opprykk og overgang mellom professorstigen og dosentstigen er positivt. Forenklingen vil gjøre at det er lettere for institusjonene og de ansatte å få oversikt over systemet, og dermed at reglene følges.

Utdanningsforbundet støtter forslaget om at ansatte i deltid, heltid og midlertidige stillinger kan søke opprykk til høyere stilling. Dette gir oss et system som legger til rette for karriereutvikling for ansatte i delte stillinger og ansatte som av ulike årsaker ikke jobber i 100 prosent stilling.

Vi støtter at postdoktorstillinger er blitt tydeligere definert som kvalifiseringsstilling ved å øke minimumsperioden til tre år. Det er positivt at alle postdoktorer skal ha en karriereplan og kunne utvikle en selvstendig forskerprofil og undervisningskompetanse. Det er også positivt at postdoktorer skal ha tilgang til karriereveiledning. Endringene vil bidra til å stramme inn bruken av postdoktorordningen og sikre at den benyttes som en reell rekrutteringsstilling.

Utdanningsforbundet stiller seg bak forslaget om å sikre postdoktorer trygge rettigheter til forlengelse ved sykdom, og like muligheter som stipendiatene til forlengelse ved uforutsette hendelser som kan være til hinder for progresjon i kvalifiseringsarbeidet.

Vi mener også at et generelt krav om norskkompetanse på nivå B2, med noen unntak, er positivt. Det er viktig at alle ansatte kan bidra i utviklingen av norsk fagspråk.

Utdanningsforbundet mener at å utarbeide en veileder til forskrift om undervisnings- og forskningsstillinger og rekrutteringsstillinger er riktig og viktig. Dette kan bidra til å sikre felles forståelse av forskriften, at omtrent de samme elementene reguleres i institusjonenes retningslinjer, og dermed en mest mulig enhetlig etterlevelse av forskriften i lokalt regelverk.

Utdanningsforbundets innspill vil i det videre følge kapittelinndelingen i høringsnotatet og paragrafene i utkast til ny forskrift.

Les mer: vårt innspill (pdf, 179 kB)