Slik blir årets trygdeoppgjør

– Årets trygdeoppgjør blir udramatisk, men langt fra så godt som fjorårets. Da økte alderspensjonene med hele 8,54 prosent 1. mai 2023, sier spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio til Dagbladet.

– Det er to faktorer som særlig påvirker reguleringen av alderspensjonene i år. Det ene er at vi også i år vil ha høy prisvekst. Det gjør at reguleringen med gjennomsnitt av lønnsvekst og prisvekst gir en samlet regulering på årsbasis som bare er litt under lønns- og G-veksten. Mitt anslag på den samla reguleringen av alderspensjonene på årsbasis i 2024 er 4,68 prosent, sier Unios pensjonsekspert.

– Den andre, viktige faktoren er at den meget kraftige reguleringen av alderspensjonene 1. mai i fjor gir et høyt overheng til 2024.

Overhenget trekker ned

Overhenget trekker ned hvor mye av årets «pensjonist-ramme» som kan brukes til reguleringen fra 1. mai i år. Dette fungerer på samme måte som i lønnsoppgjørene. Arbeidstakerne forhandler en årslønnsramme, men det som er til disposisjon på selve reguleringstidspunktet er denne ramma minus overhenget.

Overhenget i trygdeoppgjøret er i år på over 2 prosent. Det betyr at det er mindre disponibelt til regulering 1. mai.

Må vente på revidert nasjonalbudsjett

– Med de anslagene vi kjenner fra frontfagsramma på lønnsvekst i år og TBUs anslag på prisveksten, blir reguleringen av alderspensjonene per 1. mai i år «bare» 2,9 prosent, forklarer Erik Orskaug, og legger til at den eksakte reguleringen først er klar når regjeringen 14. mai kommer med sine anslag for lønns- og prisveksten i revidert nasjonalbudsjett og trygdeoppgjøret er ferdig drøftet 23. mai.

Les hele saken hos Unio. Der finner du både faktabokser og lenke til artikkelen i Dagbladet

Se alt om pensjon her